Pravda o Magnusovi: MC2460!

07.04.2011 05:43 | Blog

O tom, že i šachoví velmistři mají smysl pro humor a neodpustí si přátelské popíchnutí v podobě aprílového žertíku, se můžeme přesvědčit z blogu norského GM Jona Ludviga Hammera, který si vzal na paškál svého slavnějšího k...

O tom, že i šachoví velmistři mají smysl pro humor a neodpustí si přátelské popíchnutí v podobě aprílového žertíku, se můžeme přesvědčit z blogu norského GM Jona Ludviga Hammera, který si vzal na paškál svého slavnějšího kolegu.

„Ačkoliv odhalení tajemství mého krajana Magnuse Carlsena mi může způsobit značné problémy a ohrozit – nebo dokonce zcela zničit - mou kariéru, nastal čas odkrýt špinavé prádlo a vyjít s pravdou ven.

Když se mi minulý týden Magnus svěřil, že má v plánu skončit s šachem a dál se věnovat pouze profesionálnímu modelingu a herectví, už jsem to prostě nemohl vydržet: velmistr Magnus Carlsen je zkrátka přestrojený robot. Ne jen tak nějaký robot, Magnus – neboli původně typ MC2460 projektu umělé inteligence verze č. 4 – byl sestrojen mými rodiči už před patnácti lety, aby mi dělal společnost a abych si měl s čím hrát, spolu s mým oblíbeným plyšovým medvídkem.

Originální prototyp MC2460:

Jelikož moji rodiče nemohli přestat pracovat v přísně tajném vědeckém utajení pro norskou armádu, dostali nápad, že by o této supermoderní technologii získali lepší znalosti, kdyby ji vyzkoušeli na mně, takže tento robot mě doprovázel při mém pozdějším cestování po turnajích a hraní šachu. Rodiče věděli, že kdyby se provalilo, že se mnou cestuje robot, mohlo by to v šachovém světě vyvolat paniku. Takže zařídili, aby MC2460 vypadal co nejvíc jako normální člověk:

Tvář modelu MC2460:

Podařilo se jim vyprojektovat Magnuse (jak jsme mu začali posléze říkat), aby alespoň do určité míry vypadal jako lidská bytost. Zpočátku Magnus trávil čas tím, že na mě čekal a po turnajové partii se mnou chodil do McDonaldu na mé oblíbené Happy Meals, nebo do jiných zábavních podniků rychlého stravování jako Chukie Cheeses, ale nakonec – čistě náhodou - začal hrát taky šachy. Zřejmě v něm byl zabudován podobný jádrový procesor jako v Deep Blue, takže měl pro dovednost hraní šachu „ v lidském módu“ skvělé předpoklady, jen si to dosud neuvědomoval. Velice brzy kolem mě profrčel na ELO žebříčku. Než jsem se nadál, obrátil celý můj život vzhůru nohama.

Mým jediným opravdovým přítelem zůstal Teddy:

Mí rodiče si toho samozřejmě všimli a ucítili příležitost, jak na Magnusově schopnosti vytřískat nějaké prachy. Situace se úplně obrátila! Teď jsem to byl já, kdo měl Magnuse všude doprovázet a dělat mu společnost!! Jaká hanba!!! Bylo mi uloženo břímě nést toto strašlivé tajemství. Věřím, že jsem se s touto podpůrnou rolí nakonec nějak vyrovnal, ale pak se Magnus rozhodl ustoupit ze slávy v šachovém světě a úplně skončit. Zahájil svou kariéru modela, takže mě na turnajích doprovází už jen Peter Heine Nielsen (a ten navíc v noci strašně chrápe, takže to je na pytel).

Magnusova modelingová kariéra odstartovala raketovým tempem:

MAGNUS CARLSEN: Proč mi nikdo neřekl, že nejsem člověk???

Netřeba dodávat, jak mě toto tajemství uplynulé dva roky vnitřně ničilo a deptalo. Stále jsem však byl schopen držet to v sobě, dokud jsem měl u sebe Teddyho, mého medvídka, ten mi byl velkou oporou v těžkých chvílích. Když však přišlo Magnusovo oznámení, už jsem to nemohl déle vydržet…

Sorry, kámo, bývalý příteli, ale věřím v heslo „Pravda nás osvobodí!“ Ačkoli v tvém případě to bude nejspíš znamenat návrat zpátky do laboratoře na nové přetestování… Uvidíme se později, MC2460! Už nedokážu žít v tvém „stínu umělé inteligence“ ani o minutu déle!!!

S pozdravem,
Jon Ludvig Hammer, PRAVÝ norský super-GM!“

(Zdroj: blog.chess.com, překlad)

53x 1269x
Fotogalerie
Komentáře (53) Aktualizovat
14.04.2011 19:21 | Autor neznámý

Uff, právě jsem odeslal online formulář sčítání lidu (a jiného dobytka), a hned se cítím tak ňák občansky uvědomělejší

13.04.2011 20:06 | Autor neznámý

A dalším oblíbeným trikem, převzatým dnes kapitalistickými vydřiduchy, je spojení více nesourodých hlasování v jeden kompletní balík. Kdokoliv pak zvedne ruku proti, může být obviněn téměř z čehokoliv - narušování soudružského klidu na práci, nebo dokonce i ohrožování světového míru.

Soudruh Stalin byl mistrem svého oboru. Prokázal značnou genialitu v umění, jak si moc získat a ještě vyšší v tom, jak si moc udržet. Nikdy nepřipustil hlasování, pokud hrozilo, že nebude jednomyslné. V takovém případě, při prvních náznacích odporu se vše odložilo k důkladnějšímu přezkoumání, potencionální odpůrci byli obvykle povýšeni, ale někam na vzdálené místo. Jakmile pak byli izolováni, bystrým soudruhům z Čeky nedalo příliš práce je usvědčit jako nepřátele lidu. Pak se mohlo hlasovat v klidu. Koneckonců, povyšování za neschopnost má dlouhou tradici ve všech systémech, jen ta následná likvidace potom vázne.

13.04.2011 19:49 | Autor neznámý

s. Rubinus má za jedna!

Doslova ta "hlasovací" otázka zní "Je někdo proti?" a drsnější varianta : "Je snad někdo proti?"

13.04.2011 15:45 | Autor neznámý

Výmluvy, soudruhu, samé výmluvy. Co takhle průběžně doplňovat své stranické vzdělání a formovat svůj soudružský charakter v zahraničí. Soudruzi na Kubě nebo v KLDR ti rádi pomohou.

13.04.2011 08:21 | Autor neznámý

Bohužel, já to dotáhl jen na pionýra, a pak do toho přišla revoluce

12.04.2011 20:30 | Autor neznámý

to Bond: Jinak je vidět, že jsi nezkušený soudruh. Pokud si nejsi jistý hlasováním, tak otázka nikdy nesmí být kdo je pro, nebo za, ale naopak, kdo je proti! To už si každý soudruh pořádně rozmyslí, být jen tak pro nic za nic proti.

12.04.2011 20:26 | Autor neznámý

to Bond: Pomýlení soudruzi se vyhazovali z práce, ti se šancí na nápravu pak byli přemístěni na odlehlé pracoviště. Buldok by třeba mohl hlídat kosmodrom Pleseck, ledaže by provedl zdravou soudružskou sebekritiku.

to nvmea: Myslel si určitě severokorejský, tak tam nevím. Ale tibetského popu je na YouTube spousta a vzhledem ke kontrole internetu v Číně to bude asi ten "prověřený".

www.youtube.com/watch

12.04.2011 19:17 | Autor neznámý

neposlouchá tady někdo korejský pop? 

12.04.2011 18:13 | Autor neznámý

vrrrrrrrrrrrrrr  haf

12.04.2011 17:58 | Autor neznámý

a sranda pokračuje...

12.04.2011 16:24 | Autor neznámý

No to je konečně soudružské slovo!

Navrhuji Buldoga (a preventivně i všechny ostatní psy, co tu štěkají) vyloučit z diskuze na příští schůzi naší stranické buňky NSS.

Kdo je za a kdo je pro?

12.04.2011 15:59 | Autor neznámý

Snaha Buldoga mi velice připomíná Chartisty. Za každou cenu rozvracet řád udaný námi, diskutéry nss.cz. Kdybychom na tuhle hru přistoupili, mohlo by to mít pro další rozvoj serveru a diskusí neblahý dopad! A co taky naše mládež? Vyrůstat v prostředí navrhovaném Buldogem by mohla přijmout za svý dekadentní smysl pro humor neslučující se s požadavky moderních diskutérů nss.cz.

12.04.2011 15:56 | Autor neznámý

Ano, bylo to zábavné. Vidět zoufalé snahy jednoho buldočího trolla. A jen pro vaši informaci, Hammer pochozí z Norska a ne Kréty.

12.04.2011 08:59 | Autor neznámý

to na elo: konečně jeden člověk schopný racionální úvahy.Není to sice úplně ono ,ale je to krok správným směrem.Byla to sonda a bylo to velmi zábavné.Přeji hezký den.

11.04.2011 22:47 | Autor neznámý

NO elo má pravdu, proč se bavit s tím Bagounem,  je to strašně těžké být tak suchý a nudný a trapák jako Bulbob, my jako jsme se s holkama- než jsme teda šly spát po obědě, shodly, že je to fakt o5 true trapák, fakt joo. Písni  nám na blog. Dneska je tam inviting party, dík. Jinak moc pěkné stárnky.

11.04.2011 19:43 | Autor neznámý

Mám pocit, že nick Buldog je nějaká figura nastrčená ke zvýšení sledovanosti tohoto příspěvku (ne že by si to ten článek nezasloužil, je to vtipné, byť třeba ne originální, a skvěle přeložené). Není mlčení někdy nejlepší?

11.04.2011 18:42 | Autor neznámý

Rubinus - vtipné , bystré , ekvilibristické, mistrovsky použitá jemnost hodnocení místního pejska.Palec nahoru.Geniální, velkolepé.

11.04.2011 17:38 | Autor neznámý

Ježíši další literární genius a mistr pera (Rubinius).To už je moc... a proto Howgh!

11.04.2011 16:21 | Autor neznámý

Normální buldok, když se mu něco nelíbí, tak maximálně zavrčí, na to, aby rafnul, musí být už naštvaný hodně. Tenhle tu spíš poštěkává na všechny okolo jako Krysařík, který se bojí, aby na něj omylem nešlápli.

11.04.2011 16:11 | Autor neznámý

tato diskuze je nepochybně vtipnější než ten článek

11.04.2011 14:57 | Autor neznámý

 Lidi prosímvás,co je to za člověka ten Buldog ?? ,teda je pravda,že sem viděl dost divných lidí,ale ten Buldok je vážně dobrej ve svým oboru dělat ze sebe blbce  s prominutím samozřejmě.

11.04.2011 13:31 | Autor neznámý

Pane Splacher:víte Vaše proč není na místě,neboť je tomu právě naopak, je nutné zkoumat proč je něco ( to) vtipné.A právě tady nevidím nic proč by tento článek měl připadat vtipný.Znám sousty vtipných autorů-především českých:např. pánové Horníček,Suchý,Werich,Čapek a mnozí další, kdy jejich slovní ekvilibristika,mistrovské používání jemností českého jazyka a především původnost myšlenek je naprosto geniální a velkolepé.V porovnání s tímto tematicky  obšlehnutým škvárem jde o naprosto jinou váhovou kategorii.Možná ,že lidem typu Bond,frenik,Zdenička Šimurdová,Háse to není dáno a když o tom tak přemýšlím asi je to tak dobře.Aspoň nejsme všichni stejní.

11.04.2011 13:25 | Autor neznámý

Re Buldog: Telenovelami, venezuelskými, či jinými to nebude. Blboskop, čož je pěkný název pro televizi, použitý zde jednou panem Svatošem, nevlastním spoustu let. Možná bys mohl začít nějakou literaturou, protože úroveň tvých příspěvků napovídá, že tvou hlavní, možná i jedinou četbou jsou internetové blogy a především ty diskuze pod nimi.

11.04.2011 12:32 | Autor neznámý

 Bond(James) 

11.04.2011 12:16 | Autor neznámý

Asi takhle - jediný, kdo by se nad tím mohl čílit je Carlsen, ale pokud by ho to fakt rozčílilo, tak by to svědčilo o jediném - že roboti nemají smysl pro humor

11.04.2011 12:13 | Autor neznámý

Pane Buldog, možná byste nám mohl napsat, proč Vám to nepřijde vtipné. Zatím jste vedle urážek uvedl jen jedinou příčinu: psal to GM Hammer. Proto mi zatím připadá, že to Vy postrádáte ten smysl pro nalezení humoru v tomto článku.

11.04.2011 10:04 | Autor neznámý

re Bond (James): Jo, jo , teď jsi to trefil !!! S takovým potenciálem jako James Bond se dá pracovat.

11.04.2011 09:02 | Autor neznámý

Re Buldog: Ty můžeš být absolutně v pohodě, tvé testy na IQ byly dozajista negativní.

11.04.2011 07:03 | Autor neznámý

re Háse: teď jsi mi to Háse dal.Už mlčím a jdu do sebe.Už se mi ten článek začíná líbit.Ještě jednou díky.

.P.S. a taky se začnu koukat na venezuelský nekonečný telenovely,abych byl tak chytrej jako ty a ne pablb co se mu nelíbí tyto skvělé věci, jako tobě a skvělé šachistce Zdeničce Šimurdové.

re: Zdenička Š. -měla jsi pravdu s tím robotem-začíná se mi z ucha klubat nějaký drátek.

10.04.2011 22:53 | Autor neznámý

Bulgode, mně bylo včera šest, poznala jsem to tak, že jsem sfoukla svíčky na tortě, bylo jich tam jako prstů na ruce  a ještě k tomu jeden palec na té druhé. Též obdivuji Carlsena a přišlo mi to jako pocta, prostě je fakt dobrý, v tom typovi něco je, a co bychom si ve školce bez humoru počali, pančelka říká, že až budeme v prvním roce na základce, sranda nás brzo přejde..

10.04.2011 19:59 | Autor neznámý

 Buldog tady ta sranda je taková,že i Carlsen by jí uznal jako poctu ,on tím článkem z něj vlastně dělá dokonalýho člověka,dokonalýho šachistu(robota),zkuste si prosím přečíst ještě jednou ten článek. Tady to není o tom,že si z něj děláme srandu nebo ho neuznáváme ,naopak,je to vzor hodně hráčů a Carlsen je opravdu vyjímečný je moc dobrej,tak nevím pak co tu řešíte. Prosím napište ještě nám kolik Vám je let,předem děkuji s pozdravem Vojta

10.04.2011 19:31 | Autor neznámý

Re Buldog: Nemohu jinak, ale podle tvých reakcí se tu jako největší pablb projevuješ ty sám. Fandit Carlsenovi je jedna věc a napadat každého, kdo tento článek neodsoudí hned jako naprostou kravinu je věc druhá. To je jako reakce havlárny.

10.04.2011 17:58 | Autor neznámý

to vojtíšek: reaguji na to proto,že se mi to nelíbí, ty porado.Nelíbí se mi ,když nějaký pablb napadá zřejmě nejlepšího hráče světa a to ještě takovým přiblblým způsobem.Ale zřejmě se najde sposta tupounů,kterým to dělá dobře.

10.04.2011 15:11 | Autor neznámý

 No,velice nádherný článek o Carlsenovi,konečně pořádná sranda,myslím že se to na něj i hodí,protože on jako robot vypadá,hraje a přemýšlí,prostě super.Co se týče Buldoka,vůbec bych na něj nereagoval,ale dal bych mu radu,když se mu něco nelíbí,proč na to reaguje.Jinak zdravím všechny co tu jsou, s pozdravem Vojta papa 

10.04.2011 08:10 | Autor neznámý

vypadá to, vypadá, že Buldog je asi taky robot (cholerik)

 

10.04.2011 08:03 | Autor neznámý

To Zdenička Šimurdová:Bravo,bravo tak hluboká myšlenka,tak jasnozřivé odhalení,tak geniální dedukce.Ty musíš být příbuzná toho geniálního myslitele frenika (a jestli ne tak se s ním rychle seznam-budete skvělá dvojice.Ještě jednou bravo!

P.S. Jestli je Ti víc než pět let tak určitě navštiv pana doktora - víš toho co poroučí těm pánům se svěrací kazajkou.

09.04.2011 21:33 | Autor neznámý

Bulgod je asi taky robot...

09.04.2011 09:04 | Autor neznámý

to pan Háse:teď jste to vystihl velmi přesně (pravděpodobně nevědomky) ...už jsem viděl i horší... co ještě dodat  ?!

08.04.2011 19:26 | Autor neznámý

Nevím, mě to pobavilo velmi, na Carlsena to sedí dokonale.

08.04.2011 18:51 | Autor neznámý

RE Buldog: Že se Ti něco nezdá vtipné ještě neznamená, že není, už jsem viděl i horší věci. Ale v každém případě to není originální, o tom, že nějaký sportovec je robot, si mohli číst například čtenáři Stadionu před více jak 20 lety - článek byl o Matti Nykänenovi. Třeba je to na severu normální, dlouhé severské noci, zima a tak vymýšlení ptákovin je možná (asi tak čtvrtým) nejoblíbenějším způsobem trávení volného času.

08.04.2011 17:03 | Autor neznámý

Za sebe musím říct, že už jsem na Apríla zažil i viděl o dost horší věci. Tohle fakt neni vůbec špatný :)

08.04.2011 09:09 | Autor neznámý

to frenik-ten článek má asi tolik smyslu pro humor jako nekoněčné jihoamerické a potažmo i české telenovely-ovšem i ty mají své diváky - viď ty genie ...

07.04.2011 11:55 | Autor neznámý

Já jsem si vždycky při pohledu na Carlsenův ksicht říkal, že to musí být robot (chess-terminator)

07.04.2011 11:05 | Autor neznámý

Já se pobavil moc. Je mi líto Hammera (pravého norského GM), že žárlí na svého plechového přítele.
Myslím, že by z toho článku mohla vzniknout pěkná sci-fi povídka...

07.04.2011 10:57 | Autor neznámý

to buldog: Jo, je to kreten a ty jsi opravdový genius s úžasným smyslem pro humor...

07.04.2011 10:50 | Autor neznámý

To snad ví každý, že apríl byl minulý pátek.

07.04.2011 09:29 | Autor neznámý

Překlad a jeho zveřejnění nějakou dobu trvá, tak ještě uvést, že originál byl zveřejněn minulý pátek.

07.04.2011 09:19 | Autor neznámý

Ten Hammer to je ale kreten!

07.04.2011 09:17 | Autor neznámý

 Myslím to o Magnusovi...už dlouho sem měl podezření a zase se ukázalo že jsem měl pravdu:-D jako vždy:D

07.04.2011 09:14 | Autor neznámý

Co jestli je pravda? :D ten článek nebo to o Magnusovi? ta druhá možnost je určitě pravda :D:D

07.04.2011 08:55 | Autor neznámý

 Nevíte někdo jestli je to pravda nebo ne???dík

07.04.2011 08:34 | Autor neznámý

 konečně se to provalilo

07.04.2011 06:55 | Autor neznámý

reakce Magnuse by mě vskutku moooc zajímala! Každopádně velmistru Hammerovi se smysl pro humor upřít nedá.