Tisková zpráva ze zasedání 81. schůze VV ŠSČR

13.06.2013 10:50

Výkonný výbor se v úterý 11. června sešel ke své 81. schůzi. Hlavním bodem programu byla revize rozpočtu, kdy příjmy z cizích zdrojů (především MŠMT) klesly o více jak 1 milion Kč oproti předpokladům (nepočítaje v to neschválenou dotaci na MEU mládeže).

VV ŠSČR proto přistoupil k nepopulárnímu škrtání v rozpočtu, aby propad příjmů vykompenzoval.

Škrty se dotkly především rozvojových programů – zrušena byla podpora účasti talentů na uzavřených turnajích, úspory se našly v projektu Šachy do škol (ušetřili jsme na tisku i materiálu pro školy), škrtání se bohužel nevyhnulo ani projektu Podpory šachových kroužků a oddílů, kde by v případě žádoucího zapojení řady dosud neregistrovaných kroužků došlo ke snížení finanční podpory. Ta bude částečně kompenzována poskytnutím vytištěných metodických materiálů. Jak podpora kroužků, tak podpora krajských center talentované mládeže (té se škrty vyhnuly) byly následně schváleny k realizaci a budou v nejbližší době spuštěny. Plánovaný schodek 1,6 mil., který je financován z úspor za poslední 2 roky, které činí bezmála 5 milionů, se po revizi rozpočtu zvýšil o necelých 200 tis. Kč.

Základním kritériem pro získání státní podpory je výše členské základny. Chceme-li udržet rozvojové programy pro mládež, potřebujeme registrovat děti v kroužcích jako členy ŠSČR. Bez vyšší členské základny nemůžeme pomýšlet na vyšší podporu státu a bez ní zase nemůžeme podporovat kroužky a oddíly.

V dalších bodech VV projednal změny Soutěžního řádu (zavedení 3 soupisek atd.), jehož definitivní znění by mělo být schváleno tento pátek, schválil plán práce VV na rok 2013, předběžný plán komunikace na rok 2013 či se zabýval projektem Šachy do škol, do kterého by mělo v září naskočit prvních 22 škol.

zdroj: ŠSČR

0x Petr Boleslav